ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ BÖLÜMÜNDEN
MEZUN OLDUKTAN SONRA
NELER YAPABİLİRİM?

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü arkeoloji, arkeolojik bilimler, sanat tarihi, kültürel miras yönetimi, müzecilik gibi farklı bilim dallarını birleştiren bir eğitim sunuyor. Öğrenciler bu bölümde Türkiye’nin Prehistorya, Tunç Çağı, GrekoRomen, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mirasına dair dersler alırken ülkenin coğrafi konumunu çevreleyen Akdeniz, Yakın Doğu ve Avrupa dünyasının sanatı ile arkeolojisi hakkında da bilgi ediniyorlar. Sanat tarihinde uzmanlaşmak isteyenler Bizans, Selçuklu ya da Osmanlı sanatı ve mimarlığı alanında öğrendiklerini, müze ve kültürel miras projelerinde staj yaparak pekiştirebiliyorlar. Fakültenin öğretim üyeleri tarafından yönetilen Barcın Höyük, Konya Ereğli Yüzey Araştırması, Küçükyalı, Kaymakçı, Myra-Andriake arkeolojik kazılarına katılarak bu alanda deneyim kazanabiliyorlar. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde verilen dersler, arkeolojik kazı alanlarının yanı sıra, müzelere yapılan geziler ve alanlarında uzmanların verdiği konferanslarla zenginleştiriliyor. Bölümün öğrencileri ayrıca Hititçe, Eski Yunanca, Latince ve Osmanlıca gibi dil derslerinden birini almaya teşvik ediliyorlar.

Koç Üniversitesi Youtube Kanalı’nda!

BİR AKADEMİSYEN BAKIŞ AÇISI
İLE ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ BÖLÜMÜ:

Doçent Rana Özbal

Koç Üniversitesi bünyesinde disiplinlerarası bir yaklaşımla arkeolojik çalışmaları yürütebileceğimiz gerekli cihaz, ekipman ve malzeme koleksiyonlarıyla donatılmış bir laboratuvarımızın mevcut olması benim için çok büyük bir nimet. Dersler ve araştırmalarımın dışında zamanımın büyük bir kısmı ya arkeoloji ya da kimya laboratuvarlarında geçiyor. Söz konusu çalışmaları Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencileriyle beraber yürütüyorum. Bu sayede öğrenciler, gerek arazi ve kazı deneyimi konusunda gerekse laboratuvar ve analizler konusunda eğitim alma fırsatına sahip oluyorlar. Arkeoloji derslerini işlemekten büyük zevk alıyorum çünkü özellikle metot derslerini laboratuvarımızda malzemeyle iç içe işliyorum. Öğrenciler de malzemeyi sadece teorik bilgilerle değil uygulamalı bir şekilde öğrenebiliyorlar.

BİR MEZUN GÖZÜNDEN
ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ BÖLÜMÜ:

Elifgül Doğan
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü-Uluslararası İlişkiler Bölümü Yandal 2016 Mezunu

İnsanlığın binlerce yılda katettiği mesafeye hangi süreçlerden geçerek geldiği sorusu arkeolojiye yönelmemde çok önemli bir etken oldu. Meraklarımı akademik bir temelde bu denli başarılı, anlayışlı öğretim üyelerinin rehberliğinde takip edebilme şansına Koç Üniversitesi’nde sahip oldum. Koç Üniversitesi, merakımın peşinden koşmamı ve gelecek planlarımı hiç tereddüt etmeden takip etmemi sağladı. Arkeoloji ve Sanat Tarihi okurken yandal programıyla Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde de okuyabilme ve dünyaya birden fazla disiplinden bakabilme şansını edindim. Sanat tarihi, arkeoloji, kültürel miras gibi derslerin yanında, projelerimizi ilerleteceğimiz ANAMED, VEKAM, GABAM ve KUYTAM gibi araştırma merkezlerinde çalışabilme fırsatına erişebiliyoruz. Bölümümüzün öğretim üyelerinin kazı projelerinde ve saygın müzelerde staj yapabilme imkânımızın olması da mezuniyetten önce iş tecrübesi edinebilmemizi sağlıyor.

MEZUNLARIMIZIN ÇALIŞTIĞI VE
OLASI SEKTÖR & KURUMLAR

Burada adı geçen sektör ve kurumlar  Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü mezunlarının halihazırda çalıştıkları ve çalışabilecekleri kurumları belirtmektedir.

null

Bilişim

null

Kültür Sanat

Ayasofya Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Modern Müzesi

null

Holding & Şirketler Grubu

Borusan Grubu
Kıraça Holding

null

Üniversiteler

null

Turizm

null

Hizmet

null

Perakende

null

Vakıflar

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı
IF Istanbul Film Festivali İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Institute of Nautical Archeology
Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi
World Monuments Fund

null

Eğitim

null

İnşaat

null

Reklam & Medya

Hill Knowltown Strategies İletişim Ajansı
Tribal DDB Pazarlama ve Reklam Ajansı
UltraRPM

null

Yayıncılık

TASart Dergi
Pozitif

ŞİRKETLER, KURUM VE KURULUŞLAR

Burada adı geçen kurum ve kuruluşlar Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü mezunlarının halihazırda eğitimlerine devam ettikleri ve/ya çalıştıkları mevcut ve olası kurum & kuruluşları kapsamaktadır.

Seçenekler bunlarla sınırlı değildir.

Şirketler

Ayasofya Müzesi
Borusan Grubu
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı
Hill Knowltown Strategies İletişim Ajansı
IF Istanbul Film Festivali İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Institute of Nautical Archeology
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Modern Müzesi
Kıraça Holding
Pozitif
TASart Dergi
Tribal DDB Pazarlama ve Reklam Ajansı
UltraRPM
Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi
World Monuments Fund

Akademik Kurumlar

Leiden University

Öğrenci ve mezunlarımız; kendi beceri ve yeteneklerini, potansiyel iş fırsatları ile birleştirmek, kariyerlerini tasarlamak ve hayata geçirmek için https://koc-csm.symplicity.com/students linki üzerinden randevu alarak Kariyer Danışmanlarımızla bire bir görüşme yapabilirler.