KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT
BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLDUKTAN SONRA
NELER YAPABİLİRİM?

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nün amacı, karşılaştırmalı bir yaklaşım ile güncel kuramsal ve eleştirel tartışmalar ışığında İngiliz ve Amerikan Edebiyatı ile Türk Edebiyatı’nı incelemektir.

Bu iki dilde edebiyat tarihini ve temel eserleri incelemenin yanı sıra, Fransız,     Alman, İtalyan, Rus ve diğer dünya edebiyatlarının da önemli eserleri bu programdaki derslerde okutulmaktadır. Ana hatlarıyla edebiyat kuramına, farklı dillerdeki edebiyat geleneklerine ilişkin bilgi donanımını sunan programda öğrencilere edebi metinleri inceleme ve karşılaştırma becerileri ve metinlere ilişkin eleştirel yazılar yazabilme becerileri sağlanmaktadır. Bu bölümde edebiyat, görsel sanatlarla ve medya çalışmalarıyla bağlantılı olarak incelenmekte, edebiyat-sinema ve edebiyat-tiyatro ilişkileri de ele alınmaktadır.

Koç Üniversitesi Youtube Kanalı’nda!

BİR AKADEMİSYEN BAKIŞ AÇISI İLE KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT BÖLÜMÜ:

Doç. Dr. Nazmi Ağıl Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğrenciler geniş bir coğrafyaya ait edebiyat, kültür, medya ve disiplinler arası ilişki ve kesişmeler üzerine kuramsal ve uygulamalı çalışmalar yapar; yeryüzündeki çeşitli gelenek, tür ve dillerde edebiyatın doğası, değeri ve işlevi hakkında düşünmelerini sağlayan metinlerle tanışır; edebiyatı sinema, felsefe, psikoloji, tarih, hukuk ve diğer alanlarla karşılaştırmalı bir bağlam içinde okumayı öğrenirler. Edebiyatın sadece katı gerçeklerle sınırlı kalmayan, akla olduğu kadar duygulara da hitap eden özelliğinin de katkısıyla edinecekleri, metinlere ve hayata eleştirel yaklaşım, yaratıcı düşünme, etkili iletişim, çeviri ve yaratıcı yazma yetileri öğrencilere kendi alanlarının yanı sıra birçok sosyal bilim sahasında akademik kariyer ya da yayın, reklam, kurumsal ilişkiler, bankacılık, çeviri ve eğitim gibi sektörlerde çalışma imkânı sağlar.

BİR MEZUN GÖZÜNDEN KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT BÖLÜMÜ:

Duygu Erbil
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü 2017 Mezunu

Karşılaştırmalı Edebiyat küresel dünya, küresel ekonomi, küresel iklim değişikliği gibi sosyal felaketlere yol açabilen olguların insani yönünü gösterirken insanı her yönden eleştirmemizi sağlayan bir bölüm. Bu bölümü Koç Üniversitesi’nde okumanın en büyük avantajı, öğretim üyelerinin ilgi alanlarının çeşitliliği ve öğrencilere sundukları destek. Erasmus Programı kapsamında gittiğim okulda duyduğum ve Onur Programı tezimi yazarken ilgilenmeye başladığım posthümanizm alanında, hocalarımın desteği ve bilgisi sayesinde çalışmaya başladım. Bu sayede Utrecht Üniversitesi’nde post-hümanizmin öncülerinden Rosi Braidotti’nin kurucu direktörlüğünü yaptığı bölümde Karşılaştırmalı Edebiyat Çalışmaları araştırma yüksek lisansına kabul aldım ve okulun akademik mükemmellik bursuyla ödüllendirildim. Kültürel evrimi yakından gözlemlemenizi sağlayan Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü Koç Üniversitesi’nde okumak disipliner ve interdisipliner esneklik sayesinde kendi çemberinizden çıkıp uluslararası sahaya ulaşmanızı hızlandırıyor.

MEZUNLARIMIZIN ÇALIŞTIĞI VE
OLASI SEKTÖR & KURUMLAR