HEMŞİRELİK BÖLÜMÜNDEN
MEZUN OLDUKTAN SONRA
NELER YAPABİLİRİM?

Hemşirelik Bölümü

Hemşirelik Fakültesi ACEN (Accreditation Comission for Education in Nursing) tarafından uluslararası akreditasyona sahip Türkiye’deki ilk ve tek hemşirelik fakültesidir. Her biri alanında uzman akademik kadrosu, ileri teknolojiye sahip simülasyon ve beceri laboratuvarları, uluslararası standartlara göre hazırlanmış müfredatı ve İngilizce yürütülen hemşirelik programı ile sağlık hizmetlerine yön verecek hemşireler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Hemşirelik Fakültesi mezunları; İngilizce’yi en iyi şekilde kullanabilmeleri, üniversitenin çekirdek program kapsamında; insani bilimler, fen bilimleri ve matematik, güzel sanatlar, mühendislik, sosyal, beşeri ve idari bilimler temel alanlarında diğer disiplinlerden aldıkları dersler, ulusal ve uluslararası düzeyde farklı alanlarda kazandıkları staj tecrübeleri ile geniş bir iş imkanına sahiptirler. Mezunlar, sağlık hizmetleri başta olmak üzere insan sağlığı ile ilişkili eğitim, gıda, ilaç sanayi, medikal ürünler, turizm gibi çok çeşitli sektörlerde rahatlıkla iş bulabilmekte ve Türkiye’de veya yurtdışında lisansüstü eğitimlerine devam edebilmekteler.

Koç Üniversitesi Youtube Kanalı’nda!

BİR AKADEMİSYEN BAKIŞ AÇISI
İLE HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ:

Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakçı

Türkiye’nin ilk uluslararası akreditasyona sahip Hemşirelik Fakültesi’nde seçkin akademik ve idari çalışma arkadaşlarım ile, dünya standardında bir ortamda çalışmaktan onur duyuyorum.

Hemşirelikte profesyonel bakış açısının değişimi ve gelişimi, öğrencileri de etkilemektedir. Öğrencilerin, profesyonelliğe ilişkin algısında, okul ile olan etkileşimleri, klinik deneyimleri ve çalışma gruplarının etkisi olduğu bilinmektedir. Biz de, fakültemizde öğrencilerimize, dünyanın önde gelen hemşirelik fakülteleri örnek alınarak ve onların standardında hazırlanmış özgün bir hemşirelik müfredatı ile; insan yaşamının değerini, hasta başı hemşirelik bakımını, uluslararası ölçütlerde teknolojik donanıma sahip simülasyon laboratuvarlarımızda kanıta dayalı uygulamalar ile öğretiyoruz. Yaptığımız uluslararası bağlantılar ile öğrencilerimizin değişik ülkelerde bilgi ve deneyim kazanmaları için onları yüreklendiriyoruz. Fakültemiz bünyesinde bulunan SANERC (Semahat Arsel Nursing Education and Research Center) ile Türk Hemşirelerinin gereksinim duyduğu bilgi ve becerileri güncellemelerine katkı sağlıyoruz. EÇADEM (Engelli Çocuğu Olan Annelere Destek Merkezi) gibi ödüllü projeler ile topluma hizmet ediyor, diğer hemşirelik fakültelerine örnek oluyoruz.

Misyonumuz, hemşirelik eğitim, araştırma ve uygulamalarında mükemmelliği yakalayarak bilimin sınırlarını ilerletmek, liderlik özelliklerine sahip yetkin hemşireleri yetiştirerek, bireylerin ve toplumun sağlığının geliştirilmesine anlamlı katkıda bulunmaktır. Başarımızda, Sayın Semahat Arsel Hanımefendi’nin hemşirelik mesleğine ve fakültemize verdiği desteğin önemi büyüktür. Kendilerine Türk hemşireleri ve fakültemiz adına her zaman minnet duymaktayız.

Dr. Öğr. Üyesi Kader Tekkaş Kerman

Hemşirelik bölümü, hem ulusal hem de uluslararası tanınırlığa ve takdire sahip öğretim üyelerinden oluşan güçlü bir akademik kadroya sahiptir. Öğretim üyeleri, sağlığın korunması, geliştirilmesi, hastalıkların tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgili tüm konuları öğrenciler ile çok boyutlu olarak tartışarak öğrenmelerine, ve araştırmalar yapmalarına öncülük ederler. Ben de hem Koç Üniversitesi hemşirelik bölümü mezunu hem de mezunu olduğum hemşirelik bölümünde çalışan bir akademisyen olarak bu güçlü kadrodan çok yararlandım. Lisans programından mezuniyetimin ardından yüksek lisans programına en yüksek puanı alarak kabul edildim. Doktora eğitimimi Amerika’da hemşirelik alanında en iyi üniversitelerden biri olan University of Washington’da tamamlayarak Türkiye’ye geri döndüm. Kariyerimde, ulusal ve uluslararası en iyi okullarda eğitim almamın ve çalışmamın en önemli nedenlerinden birinin de lisans eğitimim sırasında farklı insani bilimler derslerinden edindiğim bilgiler olduğuna inanıyorum. Şuanda, edindiğim tüm bilgileri sınıf, laboratuvar, ve toplum gibi farklı uygulama ortamlarında öğrencilerimle paylaşıyorum. Öğrencilerimin de gelecekte işbirliğine açık, lider hemşireler olabilmeleri için derslerimde insan ve sağlık kavramlarını sorgulamaya, araştırma yapmaya, sorunlara yönelik yenilikçi fikirler üretmeye teşvik ediyor, onları farklı yaklaşımlar ile tanıştırarak akademik kimliklerini de geliştirmeye çalışıyorum. Eğitim faaliyetlerimin yanısıra, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, dezavantajlı gruplarda sağlığın korunması ve bakımı ile ilgili konularda sosyoloji, psikoloji, tıp, bilgisayar mühendisliği gibi farklı disiplinler ile işbirliği yaparak araştırma faaliyetlerimi sürdürüyorum.

BİR MEZUN GÖZÜNDEN
HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ:

Güzin Ayan
Hemşirelik Bölümü 2013 Mezunu

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’ne tam burslu olarak kabul edildim ve dört yıllık eğitimimin ardından okulumdan birincilik ile mezun oldum. Koç Üniversitesinden mezun olduğumda işim hazırdı; mezuniyetten bir ay sonra Amerikan Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitesinde Yoğun Bakım Hemşiresi olarak çalışmaya başladım ve üç yıl aynı klinikte çalıştım. Çalışma hayatımın ikinci yılında Koç Üniversitesi’nde ‘Hemşirelikte Yönetim’ anabilim dalında yüksek lisans eğitimime başladım. Hem yoğun bir çalışma hayatı hem de eğitimime devam etmek yorucuydu fakat hemşire olarak mesleğime katkı verebilmek için bu adımı atmam gerekiyordu. Çok severek çalıştığım kliniği, akademisyen olmak için bıraktım. Şuan doktora eğitimime devam ediyorum ve bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışıyorum.

Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’nda, eğitimim boyunca çok başarılı akademisyenler ile birlikte çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Koç Üniversitesi bana okul ve iş hayatında büyük bir aile olunabileceğini öğretti. Koç Universitesi mezunu iseniz etrafınızdakilere hemşireliğin iğne yapmaktan ibaret olmadığını, insan sağlığını yükseltmedeki vazgeçilmez gücünüzü göstermiş olacaksınız. Denizyıldızı etkisine inanıyor ve bu umutla öğrencilerime örnek olmayı hedefliyorum.

Meryem Kapancı
Hemşirelik Bölümü 2004 Mezunu

2000 yılında sağlık meslek lisesinden “Hemşirelik Diplomamı” alarak mezun olduğumda önümde birden fazla seçenek vardı. Kısa yoldan mesleğe atılıp hayal ettiğim gibi iyi ve başarılı bir hemşire olabilirdim ya da dil sınavına girerek, bir yıl hazırlık ve 4 yıllık mesleki lise öğrenimim süresince yoğun İngilizce eğitimi alırken hayallerim arasında yer alan bir İngilizce bölümüne rahatlıkla girebilirdim. Ancak mesleğimi lisans eğitimi alarak icra etmek, yüksek hemşire olmak ve alanda fark yaratmak fikri daha akılcı ve cezbediciydi benim için. Türkiye’nin en seçkin hemşirelik lisans programlarından olan Koç Üniversitesini ilk sırada tercih etmemdeki başlıca nedenler arasında; güçlü akademik kadrosu, uluslararası müfredatı, sosyal ve entelektüel yönü güçlü hemşireler yetiştirme hedefi, İngilizce ve bilgisayar ağırlıklı eğitim, öğrenci olanakları, burs ve çalışma imkanları geliyordu. Fakat mantığıma hitap eden bu nedenlerin yanında duygularımı da etkileyen bir durum vardı. Lise son sınıftayken hemşirelik haftasında İstanbul’un her yerinde gördüğüm “Hemşirelik bilimsel bir sanattır, hemşire aklıyla görür, yüreği ile hisseder, bilgisiyle yaşatır” yazılı dev billboardlar, Koç Grubu’nun hemşireliğe ne kadar değer verdiğini ve bu alandaki desteğinin mesleğin kazanımlarına ne kadar büyük katkılar sağlayacağını hissettirmiş ve kararımın netleşmesini sağlamıştı. Araştıran, eleştiren, düşünen ve üreten bir hemşire olmak için okulda geçirdiğim 4 yıllık lisans eğitimim sürecinde yoğun ve sıkı ders programının yanı sıra, okulumun tanıdığı imkanlarla, Hemşirelik Kulübü Başkanlığı ve Hemşirelik Dergisi Editörlüğü yaptım, öğrenci kongrelerine poster ve sözel bildirilerle katıldım, sosyal projelerde yer aldım. Emeklerimin hiç birinin karşılıksız kalmaması başarma arzumu ve motivasyonumu arttırdı. 8 dönem Vehbi Koç Şeref Ödülü, Siemens Mükemmellik Ödülü ve 2004 Dönem Birinciliği Ödülü bu karşılıklardan sadece bazıları… Okulda aldığım uluslararası standartlardaki mesleki eğitimin yanı sıra, insan psikolojisi ve davranışlarına yönelik aldığım derslerle, sosyal ve entelektüel yönlerimi geliştiren branş dışı diğer dersler, meslek hayatımda daha kolay fark edilmemi, kariyer yolculuğumda adımlarımı daha hızlı ve büyük atmamı sağladı. Koç Üniversitesi’nden mezun olur olmaz Amerikan Hastanesi gibi akredite bir kurumda edindiğim tecrübe ve donanımın katkıları ise paha biçilemezdi. Şu anda ülkemizdeki en prestijli sağlık kuruluşlarından birinde hemşirelik yöneticisi olarak görev yapıyorum ve bu başarı yolculuğumun ilk adımlarını yaptığım doğru tercihlerle attığıma inanıyorum.

MEZUNLARIMIZIN ÇALIŞTIĞI VE
OLASI SEKTÖR & KURUMLAR

Burada adı geçen sektör ve kurumlar  Koç Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunlarının halihazırda çalıştıkları ve çalışabilecekleri kurumları belirtmektedir.

null

Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Medicana Sağlık Grubu

American Consulate General Health Unit

Anadolu Sağlık Merkezi (Johns Hopkins Medicine)

ASMED Surgical Medical Center

Becton Dickinson

Innovex Sağlık Ürünleri

Intersurgical Complete Respiratory Systems

MD Anderson Cancer Center

null

Medikal Ürünler

3M

Medtronic

null

İlaç Sanayi

GlaxoSmithKline (GSK)

null

Kamu Kurumları

TÜBİTAK

null

Danışmanlık

Akıl Danışmanlık

null

Eğitim

Defne Okulları

Özel Alanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

null

Sigorta

Kaiser Permanente

Mapfre Genel Yaşam Sigorta

Acıbadem Genel Yaşam Sigorta

Güneş Sigorta

null

Uluslararası Kuruluşlar

Health Carousel,

Pearl Crop. Inc.

Specsavers

null

Hukuk

Bozanoğlu Hukuk Bürosu

null

Holding ve Şirketler Grubu

Shell&Turcas Petrol A.Ş.

null

Gıda

null

Bankacılık & Finans

null

Havacılık

Türk Hava Yolları

null

Sanat & Kültür

Oda Tiyatrosu

null

Teknoloji

Genoks Teknoloji

Ünvanlar

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

Bakım Hizmetleri Müdürü

Sağlık Kurumları Yöneticisi

Eğitim Hemşiresi

Özel Dal Hemşiresi (Diyabet Hemşiresi, Yoğun Bakım Hemşiresi, Stoma ve Yara Bakım Hemşiresi, Transplant Hemşiresi  vb.)

Servis Hemşiresi

Seyahat Hemşiresi

Araştırma Hemşiresi

İş Sağlığı Hemşiresi

Okul Sağlığı Hemşiresi

Öğretim elemanı (Doçent, Profesör)

Meslek Dersleri Öğretmeni (Sağlıkla ilgili)

Bilirkişi

İş Geliştirme Uzmanı

Sağlık Risk Analisti

HASTANELER, ŞİRKETLER, AKADEMİK KURUMLAR

Burada adı geçen kurum ve kuruluşlar Koç Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunlarının halihazırda eğitimlerine devam ettikleri ve/ya çalıştıkları mevcut ve olası kurum & kuruluşları kapsamaktadır.

Seçenekler bunlarla sınırlı değildir.

Hastaneler

Acıbadem Healthcare Group

Acıbadem Mobile Health Services

Alanya Özel Yaşam Hastanesi

Amerikan Hastanesi

Anadolu Hastanesi

Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi

Bayındır Sağlık Grubu

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

Dr. Ender Saraç Özel Hay Sağlık Merkezi

Emsey Hospital

İntermed Polikliniği

Koç Üniversitesi Hastanesi

MedAmerikan Tıp Merkezi

Medical Park Hastaneler Grubu

Medipol Mega Hastanesi

Medistate Kavacık Hastanesi

Memorial Hastanesi

Okan Üniversitesi Hastanesi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Bağcılar Aile Sağlığı Merkezi

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Başakşehir Devlet Hastanesi

Batman Bölge Devlet Hastanesi

Beşiktaş Merkez Aile Sağlığı Merkezi

Beykoz Devlet Hastanesi

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi

Gazi Üniversitesi Hastanesi

İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları EAH

İstanbul Beykoz Devlet Hastanesi

İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (ÇAPA)

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi

Mehmet Akif Ersoy Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Menemen Devlet Hastanesi

Mustafa Kemal Paşa Devlet Hastanesi

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Soma Aile Sağlığı Merkezi

Şişli Aile Sağlığı Merkezi

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

Van Devlet Hastanesi

Şirketler

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Medicana Sağlık Grubu

American Consulate General Health Unit

Anadolu Sağlık Merkezi (Johns Hopkins Medicine)

ASMED Surgical Medical Center

Becton Dickinson

Innovex Sağlık Ürünleri

Intersurgical Complete Respiratory Systems

MD Anderson Cancer Center

Akıl Danışmanlık

Shell&Turcas Petrol A.Ş.

3M

Medtronic

Defne Okulları

Özel Alanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GlaxoSmithKline (GSK)

Kaiser Permanente

Mapfre Genel Yaşam Sigorta

Acıbadem Genel Yaşam Sigorta

Güneş Sigorta

TÜBİTAK

Health Carousel,

Pearl Crop. Inc.

Specsavers

Türk Hava Yolları

Genoks Teknoloji

Bozanoğlu Hukuk Bürosu

Oda Tiyatrosu

Akademik Kurumlar

Akdeniz Üniversitesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi

Bartın Üniversitesi

Celal Bayar Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

İstinye Üniversitesi

Koç Üniversitesi

Maltepe Üniversitesi

Pace University

KAYNAK DOKÜMANLAR

  • HEMŞİRELİK KANUNU

    Pdf Görüntüle

  • HASTA HAKLARI YÖNETMELİĞİ

    Pdf Görüntüle

  • SERTİFİKALI EĞİTİM YÖNETMELİĞİ

    Pdf Görüntüle

Öğrenci ve mezunlarımız; kendi beceri ve yeteneklerini, potansiyel iş fırsatları ile birleştirmek, kariyerlerini tasarlamak ve hayata geçirmek için https://koc-csm.symplicity.com/students linki üzerinden randevu alarak Kariyer Danışmanlarımızla bire bir görüşme yapabilirler.