Kariyer Danışmanıyla Görüşün

Öz Değerlendirme Araçları

Öz Değerlendirme araçları ilgi alanlarınız, ihtiyaçlarınız ve değerleriniz hakkında farkındalık kazanmanıza yardımcı olur. Kariyer danışmanları, ihtiyaçlarınıza göre araçlar ve kaynaklar konusunda size rehberlik edecektir.

Bu değerlendirmeleri yapmadan önce bir kariyer danışmanıyla görüşmeniz gerekir. Değerlendirmeleriniz tamamlandıktan sonra Kariyer Danışmanlarımız ile sonuçların yorumlanabilmesi için yeniden görüşebilirsiniz.

Genel Kariyer Danışmanlığı

Kariyer Gelişim Merkezi’nin öncelikli ve temel hizmetidir. Siz öğrencilerimiz, sizin için tanımlanan kullanıcı bilgileriniz ile KUcareerlink üzerinden ilgili danışmandan, uygun olan gün ve saat için direkt randevu talep edebilirsiniz. Kariyerinizle ilgili soru işaretleriniz olduğunda, çift anadal – yan dal alan seçimleri konusunda netleşmek istediğinizde, staj-iş arama kaynaklarıyla ve yöntemleriyle vb. konularla ilgili bilgi edinmeyi amaçladığınızda yararlandığınız bir hizmettir.

Kariyer yolculuğunuzu nasıl şekillendireceğinizi ya da hayatınızın en büyük tutkusunun ne olduğunu henüz bilemiyor olabilirsiniz; üniversiteye henüz başlamış ya da bitirmek üzere hatta belki de mezun olabilirsiniz; her ne aşamada olursanız olun, randevu alarak kariyer danışmanlarımızla bire bir görüşebilirsiniz. Her biri 30 ya da 60 dakika sürecek şekilde planlanan görüşmeler süresince ihtiyaçlarınıza göre size çeşitli konularda danışmanlık verilir. Bu konulardan bazıları:

  • Kendini tanıma, değerlendirme ve kariyer gelişimi
  • Farklı kariyer seçenekleri, endüstriler ve çalışma alanları
  • Staj ve iş olanakları bulmak için izlenecek yollar
  • Kişisel ilgi, bilgi, beceri ve yetkinliklerinizden yola çıkılarak kariyer planlarınızın şekillendirilmesi

Kariyer danışmanlarımızdan randevu almak için KUcareerlink hesabınıza giriş yapınız ve  Career Advising kutusunu tıklayınız.

Çevrim içi Kariyer Danışmanlığı

Yüksek Lisans öğrencilerimize özel olarak verdiğimiz bir hizmettir. Yüz yüze yapılan görüşmelerin daha etkin olduğuna inanıyoruz. Fakat eğer çalışıyorsanız, kampüs dışında projelerle uğraşıyorsanız ve kampüse gelecek zaman bulamıyorsanız, Skype üzerinden de danışmanlık görüşmelerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda, KUcareerlink üzerinden danışmanlık türünü seçerken, “” seçeneğini işaretleyiniz.

Doktora Süreci Planlama

Kariyerine akademik yönde devam etmeyi düşünen veya alanında uzmanlaşma amacıyla akademik gelişimine devam etmek isteyen siz öğrencilerimiz, süreci planlama konusunda destek almak için Kariyer Gelişim Merkezi’ne gelebilirsiniz.

Özgeçmiş, Kapak Yazısı & Niyet Mektubu Gözden Geçirme

Var olan özgeçmişinizin yeniden düzenlenmesi sürecinde desteğe ihtiyaç duyarsanız, güncellemek istediğiniz kapak yazısı ile ilgili geribildirim almak ister veya doktora öğrenim başvuruları için niyet mektubu yazmak konusunda danışmak isterseniz, Kariyer Gelişim Merkezi’ne ulaşabilirsiniz.

Özgeçmiş Hazırlama Kılavuzu’nu indirmek için tıklayınız.

Özgeçmiş Örneklerini indirmek için tıklayınız.

Kapak Yazısı Örneklerini indirmek için tıklayınız.

Mülakata Hazırlık

Staj veya iş arama sürecinde yapılacak görüşmelere hazırlıklı olma, mülakatlarda sorulacak olası soruları gözden geçirme, görüşmeler sırasındaki temsilinizin ne şekilde olması gerektiğiyle ilgili bilgi ve deneyim edinmek için “Mülakata Hazırlık (Interview Preparation)” randevusu alabilirsiniz.

Kariyer Danışmanlığı - Sıkça Sorular Sorular

* Kariyer Danışmanlığı hizmetinden kimler yararlanabilir?

Koç Üniversitesi’nin tam zamanlı ve dönemsel tüm öğrencileri (lisans, yüksek lisans ve doktora) ve genç mezunları yararlanabilir.

* KUcareerlink nedir?

Koç Üniversitesi Kariyer Gelişim Merkezi tarafından sağlanan özel bir hizmettir. KUcareerlink kariyer danışmanlarımızdan randevu alabileceğiniz, yayındaki iş ve staj ilanlarını görebileceğiniz ve başvurabileceğiniz, yurt içi / yurt dışı okul / yarışma / burs duyurularını takip edebileceğiniz, Koç Üniversitesi tüm öğrenci ve mezunlarına açık tüm kaynaklara erişebileceğiniz bir platformdur.

* KUcareerlink’i kimler kullanabilir?

Koç Üniversitesi’nin tam zamanlı ve dönemsel tüm öğrencileri (lisans, yüksek lisans ve doktora) ve genç mezunları yararlanabilir.

*  KUcareerlink’i nasıl kullanabilirim?

KUcareerlink sayfasına, kullanıcı adı olarak Koç Üniversitesi e-mail adresinizi, şifre bölümüne de şifrenizi yazarak giriş yapıp sayfayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

* KUcareerlink hesabım var; ancak şifremi hatırlamıyorum. Ne yapabilirim?

KUcareerlink şifresi diğer Koç Üniversitesi sistemlerinin şifreleriyle aynı değildir. Eğer şifreyi hatırlamıyorsanız “Forgot Password” e tıklayarak yeni şifre oluşturunuz.

* Kariyer Danışmanlığı için nasıl randevu alabilirim?

KUcareerlink’e giriş yaptıktan sonra sağ menüde “Career Advising” altından “Request New Appointment”a tıklayarak randevu alınız.

* KUcareerlink’te randevu saatleri dolu görünüyor. Acil bir görüşme talebinde bulunmam gerekiyorsa ne yapabilirim?

career@ku.edu.tr e-mail adresine durumunuzu açıklayan bir e-mail yazabilirsiniz. Danışmanlarımızdan uygun olan kişi size geri dönüş yapacaktır.

* Kariyer Danışmanımla randevumun olduğu gün, görüşme gün veya saatini değiştirebiliyor muyum?

Kariyer danışmanımızla olan randevunuzdaki değişiklikleri en az bir gün öncesinde, sistem üzerinden yapmanız gerekmektedir.

* Kariyer Danışmanından almış olduğum randevunun tarih veya saatini nasıl değiştirebilirim?

KUcareerlink hesabınıza giriş yaptıktan sonra “Calendar” sekmesinden “Career Advisors”a tıklayınız. Değiştirmek istediğiniz randevunun altındaki “Reschedule” butonuna tıklayınız.

* Kariyer Danışmanından almış olduğum randevuyu nasıl iptal edebilirim?

KUcareerlink hesabınıza giriş yaptıktan sonra “Calendar” sekmesinden “Career Advisors”a tıklayınız. İptal etmek istediğiniz randevunun altındaki “Cancel” butonuna tıklayınız.

* Danışmanlık görüşmesi öncesi yapılması öngörülen bir hazırlık var mı?

Genel Kariyer Danışmanlığı için geliyorsanız: Sizden, öncesinde özgeçmişinizi hazırlayarak göndermeniz veya görüşmeye gelirken yanınızda getirmenizi bekliyoruz. Kariyer Danışmanlığı, danışman ve danışanın görüşmenin başında karar verecekleri bir kariyer hedefi veya kariyer adımlarının genel değerlendirmesi çerçevesinde şekillenir. Dolayısıyla, görüşmenin içeriği ve seyri kariyer gelişiminizde nerede olduğunuza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel kariyer danışmanlığı görüşmesi; ilgi alanlarınızı anlamak, bunlara uygun kariyer hedefleri belirlemek ve kendi değerleriniz, becerileriniz ve güçlü yanlarınıza uygun kariyer seçeneklerinizi netleştirmenize destek olur. Kişilik ve ilgi envanterleri gerektiğinde kullanılarak, kişinin kendisini daha iyi anlaması ve potansiyel kariyer yollarını belirlemesine yardımcı olur.

Yüksek Lisans ve Doktora Planlaması için geliyorsanız: Görüşmeye gelmeden önce Yüksek Öğrenim görme ihtiyacınızın nedenini belirlemiş ve öğreniminizi Türkiye’de mi yurtdışında mı yapacağınıza karar vermiş olmanız beklenir. Bu konuda henüz karar veremediyseniz Kariyer Danışmanlarımız ile “Kariyer Danışmanlığı” görüşmesi yaparak ihtiyacınızı netleştirmenizi öneririz.“Akademik Kariyer Hakkında” bölümündeki adımları gözden geçirerek ve görüşme öncesinde okul/alan/ülke tercihlerinizi netleştirerek gelirseniz sonraki süreci verimli bir şekilde planlamak mümkün olacaktır.

MBA ve İşletme Yüksek Lisans Planlaması:  Genel bazı bilgilere “Faydalı Kaynaklar” bölümündeki “Yüksek Öğrenim Planlama” başlığı altındaki linklerden ulaşarak ön hazırlıklarınızı yaparak görüşmeye gelmeniz beklenir. KUcareer link hesabınızla giriş yaptığınızda erişebildiğiniz Vault üzerinden İşletme Okulları’nın güncel sıralamalarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca “Akademik Kariyer Hakkında” bölümündeki adımları gözden geçirerek ve okul/alan/ülke tercihlerinizi netleştirerek gelmeniz görüşmenin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.

Özgeçmiş ve Kapak Yazısı Gözden Geçirme için geliyorsanız: KUcareerlink sayfasında “Resources” sekmesi altındaki “Document Library”e tıklayınız. Önünüze çıkacak olan listede ilerleyerek “Sample CV Handbook”u görüntüleyiniz. Burada Özgeçmiş yazımında dikkat etmeniz gerekenleri ve sınıf bazında nasıl Özgeçmiş hazırlamanız gerektiğini bulacaksınız. Bu dokümanı inceledikten sonra Document Library’nin yanındaki “Resume Builder” sekmesiyle kendi Özgeçmişinizi oluşturmanız ve Kariyer Danışmanı ile yapacağınız görüşmeye getirmeniz, görüşmenin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.

Akademik Niyet Mektubu [Statement of Purpose (SoP)] Hazırlığı için geliyorsanız: Hazırlamış olduğunuz Niyet Mektubu taslağını Kariyer Danışmanı ile görüşmeden 24 saat önce iletiniz.

Mülakat Hazırlığı için geliyorsanız: Özgeçmişinizi Kariyer Danışmanı ile yapacağınız görüşme öncesinde mutlaka paylaşınız. Kariyer Danışmanına isteğinizin prova mülakat mı yoksa mülakata hazırlık süreci hakkında bilgi almak mı olduğunu belirtiniz. Belirli bir kurum/firma görüşmesi yapılacak ise başvuru yapılacak işin adı/iş tanımını mutlaka danışmana iletiniz.