KİMYA VE BİYOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDEN
MEZUN OLDUKTAN SONRA
NELER YAPABİLİRİM?

Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü

Kimya ve Biyoloji Mühendisliği kimya, biyoloji ve matematik temel bilim alanlarının üstüne yapılandırılan bir mühendislik disiplinidir. Bölümde mühendislik alan dersleri, hem kuramsal hem de uygulama düzeyinde kimya ve biyoloji sistemleriyle entegre bir şekilde eş zamanlı olarak sunuluyor. Temel dersler arasında biyokimya ve biyoteknoloji gibi güncel konular da yer alıyor. Yaşam ve tıp bilimleri, genom teknolojisi ve biyoteknolojideki önemli buluşlar Kimya-Biyoloji Mühendisliği eğitiminin önemini giderek daha fazla belirginleştiriyor. Bölümün öğrencileri alan seçmeli ve serbest seçmeli derslerden bazılarını kullanarak proses sistemleri mühendisliği, enerji ve çevre, moleküler mühendislik, ileri malzemeler ve biyoteknoloji ve biyoenformatik konularında uzmanlaşabiliyorlar. Kimya Mühendisliği’ne biyoloji tabanının entegre olması kimya-biyoloji mühendisleri için sanayide çok kapsamlı iş olanakları yaratıyor. Koç Üniversitesi’nde Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nü tamamlayan mezunlar gıda, ilaç, sağlık, elektronik, kimya, tekstil, kâğıt, malzeme, enerji, tarım gibi sektörlerde çalışabiliyorlar.

BİR AKADEMİSYEN BAKIŞ AÇISI
İLE KİMYA VE BİYOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ:

Doç. Dr. Alper Uzun

Koç Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren araştırma grubumda yürütülen çalışmalar genel olarak yüksek verimli enerji uygulamalarına yönelik malzemelerin geliştirilmesi üzerinedir. Bu doğrultuda yakıt üretiminde kullanılan katalizörlerdeki yapı-performans ilişkilerinin temel seviyede detaylı bir şekilde ortaya çıkarılıp bu ilişkiler çerçevesinde endüstriyel uygulamalara yönelik yüksek performanslı katalitik sistemlerin geliştirilmesi üzerine araştırmalar yürütüyoruz. Yakıt özelliği düşük hidrokarbonları, çevreci ve yüksek verimli yakıtlara dönüştürüyoruz. Kataliz alanındaki bu çalışmaların yanı sıra Koç Üniversitesi’nde atomik simülasyonlara odaklı faaliyet gösteren Doç. Dr. Seda Keskin Avcı’nın araştırma grubuyla ortaklık yaparak enerji alanına yönelik, gazların depolanmaları ve ayrıştırılmaları için yüksek performanslı malzemelerin geliştirilmesine odaklı araştırmaları da sürdürüyoruz. Bu çalışmalarla ülke olarak büyük oranda dışa bağımlı olduğumuz enerji alanındaki kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasına önemli katkılar sağlanıyor.

BİR MEZUN GÖZÜNDEN
KİMYA VE BİYOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ:

Çiğdem Altıntaş
Kimya ve Biyoloji Mühendisliği 2013 Mezunu

2013 yılında Kimya ve Biyoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Her şeyden önce bu bölümü seçme amacım lise yıllarında Kimya ve Biyoloji derslerine ilgimin olmasıydı, ve açıkçası, bölümümü seçerken Kimya ve Biyoloji’nin yanında Matematik ve Fizik ile de yakından ilgili olmam gerekeceğini gözardı etmiştim. Bu sebeple anlamakta çok zorlandığım dersler oldu ve bu bölüme uygun olmadığımı düşündüm. Fakat bölümümden mezun olmaya yaklaşırken ileride yapmak istediklerim ile ilgili emin olduğum tek şey bir şirkete girip çalışmak istemediğimdi. Onun yerine yeni yetişen insanlarla bir arada kalabileceğim, ve bir alanda şimdi kullanılan çözümlere alternatifler düşünebileceğim bir ortamda kalmak istediğime karar verdim. Şimdi aynı bölümde doktora üçüncü sınıf öğrencisiyim ve doğrusunu söylemek gerekirse şimdiden akademide kalarak yanlış karar verdiğimi düşündüğüm çok sefer oldu; çünkü akademik çalışma sırasında yaptıklarınızın gerçekten bir katkı sağlayıp sağlayamayacağını görmek zaman istiyor ve bunun için sabretmek zorundasınız. Fakat etrafınızdaki çoğu kişi öğrenmeye ve yeniden denemeye hevesli insanlar olacağı için siz de bu durumu benimseyip sabredebiliyorsunuz. Bunun yanında araştırdıklarınızı herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmanız, böyle bir formatta uluslararası bilimsel dergilerde yayınlayabilmeniz önemli, yaptıklarınız hakkında ilgilenecek kişilerin haberi olması ve çalışmalarınızın değerlenmesi biraz da buna bağlı. Eğer asistanlık göreviniz de olursa ders anlatmak ile ilgili pratik yapma fırsatı bulacaksınız, yani eğer yeni yetişen kuşaklarla bağınız olmasını istiyorsanız asistanlık bunu sağlayabiliyor. Beni en çok mutlu eden faktörlerden biri bu, çünkü bir zamanlar yerlerinde olduğum insanların bölümlerini daha iyi tanımalarına, yapabileceklerini bilmelerine yardımcı olmak istiyorum. Uzun sözün kısası, akademide kalmak insanın ufku açık bir çevrede kalmasını sağlıyor ve insana başka ortamlarda bulamayacağı değerler katıyor. Bu yüzden, eğer hayatınızın çoğu kısmında araştırmaya meraklı olduğunuz bir konu bulmaya ve bilmeyenlere bildiklerinizi anlatmaya hevesli iseniz bu alanı da değerlendirebilirsiniz. Umuyorum ki, insanların bilginize olan saygısını görmek sizi mutlu edecek, ve insanlığın gelişmesine katkınız olduğunu görebildiğiniz her an kafanızı düşünmeye, anlamaya zorlarken hissettiğiniz sıkıntılara değdiğini düşüneceksiniz.

MEZUNLARIMIZIN ÇALIŞTIĞI VE
OLASI SEKTÖR & KURUMLAR

Burada adı geçen sektör ve kurumlar Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü mezunlarının halihazırda çalıştıkları ve çalışabilecekleri kurumları belirtmektedir.

null

Enerji

BP Petrolleri
Tüpraş

null

Kimya Sanayi

Akzo Nobel
Ece Boya Kimya Sanayii
Henkel
HC Trading
CHT Bezema

null

Reklam & Medya

Euro RSCG İstanbul

null

İlaç

Abbott
Drogsan İlaçları
MSD İlaçları
Novartis
Pfizer
Sandoz

null

Otomotiv

Toyota
Brisa Bridgestone
Goodyear
Kordsa
Oyak-Renault

null

Tarım

Cargill
Organik Grup
Dupont

null

Bilişim

Iletken Technologies
Softcom Inc.

null

Hızlı Tüketim Ürünleri

3M
Colgate
L’Oreal
Procter & Gamble
Unilever

null

Banka ve Finans

Citibank

null

Danışmanlık

Commit Network Consulting

ŞİRKETLER, KURUM VE KURULUŞLAR

Burada adı geçen kurum ve kuruluşlar Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü mezunlarının halihazırda eğitimlerine devam ettikleri ve/ya çalıştıkları mevcut ve olası kurum & kuruluşları kapsamaktadır.

Seçenekler bunlarla sınırlı değildir.

Şirketler

3M
Abbott
Akzo Nobel
BP Petrolleri
Brisa Bridgestone
Cargill
CHT Bezema
Citibank
Colgate
Commit Network Consulting

Drogsan İlaçları
Dupont
Ece Boya Kimya Sanayii
Euro RSCG İstanbul
Goodyear
HC Trading
Henkel
Iletken Technologies
Kordsa
L’Oreal

MSD İlaçları
Novartis
Organik Grup
Oyak-Renault
Pfizer
Procter & Gamble
Sandoz
Softcom Inc.
Toyota
Tüpraş
Unilever

Akademik Kurumlar

Bocconi University
Brunel University
Carnegie Mellon University
City University London
Columbia University
Ecole Polytechnique Federale De Lausanne
Freie Universitaet Berlin
Glion Institute of Higher Education
Greenwich University
Helsinki University of Technology Imperial College London
Loyola University Chicago
Lund University
New York University (NYU)
Princeton University
Queen Mary University of London
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Rutgers University
Sussex University
Swiss Federal Institute of Technology-Eidgenossiche Technische Hochschule Zurich (ETH)
The London School of Economics and Political Science
The University of Northampton
The University of Warwick
Universität Dortmund
University of Akron
University of Brighton

Öğrenci ve mezunlarımız; kendi beceri ve yeteneklerini, potansiyel iş fırsatları ile birleştirmek, kariyerlerini tasarlamak ve hayata geçirmek için https://koc-csm.symplicity.com/students linki üzerinden randevu alarak Kariyer Danışmanlarımızla bire bir görüşme yapabilirler.